11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2024

Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024, διοργανώθηκαν στο σχολείο μας αθλητικές δράσεις, στο πλαίσιο εορτασμού της  «11ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2024». Με το  σύνθημα «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή», σκοπός των αθλητικών δράσεων ήταν η  ενθάρρυνση και η κινητοποίηση όλων των μαθητών/τριών για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Ο γυμναστής του σχολείου μας  κ. Πατσιάνης Ηλίας μίλησε στους μαθητές για τα οφέλη και τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας και της σωματικής άσκησης για την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τόνισε ότι ο αθλητισμός είναι βασικός παράγοντας σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Προσκεκλημένος στο σχολείο μας ήταν ο τρικαλινός πρωταθλητής – ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων κ. Στέλιος Βάσκος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές  παρακολούθησαν βίντεο με την διαδρομή των 1600 χλμ που διένυσε ο υπεραθλητής με το ποδήλατο, η οποία  ήταν Τρίκαλα – Σόφια – Αδριανούπολη – Τρίκαλα. Οι μαθητές γνώρισαν την σπουδαία πορεία του αθλητή, τις ποδηλατικές διαδρομές – άθλους που πραγματοποίησε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη και ενημερώθηκαν για το άθλημα της ποδηλασίας. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και με μεγάλο ενδιαφέρον να συζητήσουν με τον κ. Βάσκο, ενώ ο Διευθυντής του σχολείου κ. Κόκκαλης Θωμάς παρέδωσε στον κ. Βάσκο αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων.

Στην εκδήλωση, η εκπαιδευτικός κ. Τριμίντζιου Αναστασία μίλησε στους μαθητές του 3ου και του 9ου Γυμνασίου για έναν ακόμη μεγάλο αθλητή, τον ελληνοκύπριο μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, ο οποίος το 1946 στον μαραθώνιο της Βοστώνης κατέκτησε την πρώτη θέση. Και όταν ρωτήθηκε τι θα ήθελε μετά τον τεράστιο άθλο του, απάντησε ότι δεν ήθελε τίποτα για τον εαυτό του, αλλά μόνο για την χώρα του, εξασφαλίζοντας έτσι πολύτιμη βοήθεια για την πληγωμένη από τον πόλεμο Ελλάδα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες αθλητικές δράσεις στην αυλή του σχολείου, με αγώνες ποδοσφαίρου, βόλλεϊ, μπάσκετ.

«ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» για το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ σε συνεργασία με το 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, την  «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» δηλαδή την ημέρα ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή, πραγματοποίησαν την  «ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» στον προαύλιο χώρο του Σχολείου.

Δείτε περισσότερα στην παρουσίαση:

ΣΧΟΛΕΙΟ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Σχολείο και Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι” πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, την Πέμπτη 11-4-2024,  σε συνεργασία του 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και των αντίστοιχων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Εισηγητές ήταν: Η κα Γεωργία-Κων/ντία ΚαραγιάννηΣύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων, με θέμα: “Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης” και ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος ΚαταραχιάςΑστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: “Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός”. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του άξονα αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας  «Σχολείο και Οικογένεια» και είχε ως στόχο την ενίσχυση των σχέσεων εκπαιδευτικών και γονέων. Ήταν μια πρωτοβουλία των υπευθύνων εκπαιδευτικών του αντίστοιχου άξονα αυτοαξιολόγησης των δυο σχολείων της κας Μαγαλιού Καλλιόπης, καθηγήτριας πληροφορικής  (ΠΕ86) του 3ου Γυμνάσιου και της κας Ντάνα Ειρήνης, χημικού (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνάσιου.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες γεγονότων-συμβάντων βίας και παραβατικότητας τόσο μεταξύ ενηλίκων  όσο και μεταξύ ανηλίκων. Το τελευταίο είναι ένα πάρα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο καθώς διογκώνεται επικίνδυνα. Οι ανήλικοι αυτοί, οι μαθητές μας, αναλώνουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο, πολλές φορές χωρίς την αντίστοιχη επίβλεψη από τους γονείς και οδηγούνται σε επικίνδυνα μονοπάτια.  Χρέος μας ως δάσκαλοι και ως γονείς είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι αυτά τα παιδιά. Γονείς και κηδεμόνες και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, όλοι μαζί, έχουμε κοινό όραμα την πρόοδο των παιδιών μας, αποτελώντας την αιτία αυτής της ενημερωτικής-επιμορφωτικής συνάντησης. Οι σχολικές μας κοινότητες του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, σε αρμονική σύμπραξη, καθημερινή επικοινωνία και επιτυχημένη συνέργεια, αποδεικνύουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργατικής σχολικής κουλτούρας που επικρατούν στα σχολεία μας, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και άμεση, απροκατάληπτη επικοινωνία μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών. 

Ως εκπαιδευτικοί, λοιπόν, επιδιώκουμε ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, συμπεριληπτικό, που προσπαθεί για την αποτελεσματική συνεργασία και ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς  προς  επίτευξη των στόχων του κι όχι ένα σχολείο «φρούριο», με διαμάχη εξουσίας ανάμεσα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη γονείς-εκπαιδευτικούς, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  για την ασφαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας. 

Σ΄ αυτή τη βάση οι δύο εισηγητές ανέλυσαν διεξοδικά τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και φυσικά τους μαθητές όλων των βαθμίδων και κατέδειξαν την σημασία της σχέσης σχολείου -οικογένειας. Στο τέλος οι εισηγητές δέχθηκαν τις απορίες του κοινού και απαντήθηκαν. 

Η οικογένεια και το σχολικό περιβάλλον αποτελούν τα σημαντικότερα συστήματα στη ζωή των παιδιών. Πολύτιμη και σημαντική η σχέση τους, με αλληλοσυμπληρούμενους αλλά και διαφορετικούς ταυτόχρονα ρόλους. Η  σχέση αυτή οφείλει να είναι συνεχής και αποτελεσματική με ορθή οριοθέτηση καθηκόντων και θετική διάθεση, σε μια βάση κοινής πορείας για το καλό των παιδιών μας. Σχολείο και οικογένεια είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη των παιδιών και να χτίσουμε τα θεμέλια της νέας γενιάς πάνω σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αξίες οφείλουμε να έχουμε ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας.

Μαγαλιού Καλλιόπη, καθηγήτρια πληροφορικής  (ΠΕ86) του 3ου Γυμνασίου

και  Ντάνα Ειρήνη, χημικός (ΠΕ04.02) του 9ου Γυμνασίου.

  Κόκκαλης Θωμάς,    Φυσικός ΠΕ04.01, Δ/ντής 3ου Γυμνασίου Τρικάλων και

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 9ου Γυμνασίου Τρικάλων

https://bit.ly/3W4gtGX (Trikala Online)

https://bit.ly/49L04ue (www.fatsimare.gr)

Κοινή εκδήλωση 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων με θέμα “Σχολείο & Οικογένεια”

Οι Διευθύνσεις του 3ου και του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων και οι αντίστοιχοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα:

“Σχολείο & Οικογένεια: Συνοδοιπόροι και όχι αντίπαλοι”

Την Πέμπτη 11 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. στο Μουσείο Τσιτσάνη

Εισηγητές στην εκδήλωση είναι:

η κ. Γεωργία-Κων/ντία Καραγιάννη,  Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη των 3ου & 9ου Γυμνασίων Τρικάλων,  με θέμα: «Οικογένεια και σχολείο: οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης

και  ο κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Καταραχιάς, Αστυνόμος Α΄, Αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, με θέμα: «Οι κίνδυνοι του διαδικτύου- παραβατικότητα ανηλίκων και ενδοσχολικός εκφοβισμός

Σχολική Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Αναγνώστηκαν αρχικά μηνύματα σχετικά με τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους και τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συνέχεια οι μαθητές και μαθήτριες, μέσα από την αναδρομή των ιστορικών γεγονότων με αφηγήσεις, ποιήματα  και τραγούδια, τίμησαν τους αγωνιστές  του 1821,  που με  θάρρος και  αυτοθυσία αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους  και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους και τόνισαν ότι οι νεότερες γενιές πρέπει να εμπνέονται από το παράδειγμά τους.

Παγκόσμια Hμέρα Μαθηματικών – Παγκόσμια Hμέρα του π

Η 14η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια  Ημέρα Μαθηματικών» και ως «Παγκόσμια Hμέρα του αριθμού π» (π = 3,14159…). Στα πλαίσια του εορτασμού αυτής της ημέρας,  διοργανώθηκαν διάφορες δράσεις από τους μαθηματικούς του σχολείου μας,  παρουσία του σχολικού συμβούλου μαθηματικών. Οι μαθητές της Β΄ τάξης με ενθουσιασμό και ζωντάνια συμμετείχαν σε  πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αναζήτηση των Μαθηματικών γύρω μας (κυνήγι θησαυρού, πείραμα της βελόνας του Buffon, ζωγραφική …).

Δείτε περισσότερα στην παρουσίαση:

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά
της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί πλέον ανησυχητικά και η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών/τριών εκδηλώνεται με διάφορες μορφές  όπως λεκτικός εκφοβισμός, εκφοβισμός μέσω διαδικτύου,  πειράγματα, ειρωνική συμπεριφορά, χτυπήματα, σπρωξίματα κλπ. Είναι γι΄ αυτό αναγκαίο όλοι,  εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές/τριες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν με κοινό στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, για ένα σχολείο χωρίς φόβο και άγχος, όπου στις σχέσεις των μαθητών/τριών  να υπάρχει   σεβασμός και αλληλοεκτίμηση.

Γι΄ αυτό τον σκοπό, οργανώθηκαν στο σχολείο μας διάφορες δράσεις, όπως παρακολούθηση σχετικών βίντεο, παρουσιάσεις, προβολή ταινίας, δημιουργία σκίτσων κατά της βίας, σχηματισμός συνθήματος στην αυλή του σχολείου κατά τoυ bullying. Μέσα από τις συζητήσεις που ακολούθησαν, εντοπίστηκαν οι μορφές βίας και οι αιτίες που τις προκαλούν, τονίστηκαν οι αρνητικές συνέπειες στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο των παιδιών και στην εκπαίδευσή τους, επισημάνθηκαν  τρόποι διαχείρισης  του φαινομένου. Οι μαθητές  συνειδητοποίησαν ότι  συμπεριφορές βίας δεν είναι ανεκτές στο σχολικό περιβάλλον, ότι πρέπει να μιλούν αν δέχονται κάποιου είδους βία, αλλά και να μην μένουν απαθείς αν παρατηρήσουν σε κάποιον άλλο  τέτοιο φαινόμενο, έτσι ώστε  να έχουν ένα σχολείο δημοκρατικό, ασφαλές, χωρίς βία, άγχος και  φόβο.

Υπεύθυνοι καθηγητές δράσεων:

Αναγνώστου Χρήστος,   Κούτσικου Ιωάννα, Λύτρας Αθανάσιος,    Μαγαλιού Καλλιόπη, Μαυρομμάτη Ειρήνη,   Μπανάσιου Ευαγγελία,   Μπλούνα Καλλιόπη, Πατσιάνης Ηλίας,   Πατσιαντζή Ευαγγελία.

Σχολική εκδήλωση  του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων για την 28η Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αρχικά έγινε η ανάγνωση του πρακτικού και  η απονομή αριστείων και βραβείων, καθώς και η ανάγνωση μηνυμάτων για το έπος του ΄40.  Ακολούθησε ο ορισμός σημαιοφόρων και παραστατών και  έγινε η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Κόκκαλη Θωμά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  η γιορτή, αφιερωμένη στο «Έπος του ΄40», στο ιστορικό «ΟΧΙ» και στον αγώνα της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Μέσα από αφηγήσεις, βίντεο, ποιήματα  και τραγούδια, οι μαθητές τίμησαν τους ήρωες αγωνιστές του ΄40 και μέσα από την αναδρομή των ιστορικών γεγονότων, θαύμασαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, που μας κάνει υπερήφανους, μας εμπνέει, και  μας  διδάσκει εθνική ενότητα, θάρρος και ομοψυχία.

Δείτε την παράλληλη παρουσίαση της εκδήλωσης εδώ:

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση εδώ:

27 Ιανουαρίου 2023 – Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Tο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Τρικαλινού σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ “Φιλιά εις τα παιδιά”  παρακολούθησαν οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής.
Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους.
Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δραστηριότητας ήταν:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  • Nα μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυριών.
  • Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Πολιτική Προστασία -Ενημέρωση

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο προϊστάμενος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων κ. Φωλίνας Στέφανος και ενημέρωσε τους μαθητές μας για ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα. Ο κ. Φωλίνας αναφέρθηκε στο ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, τους τομείς δράσης, τα μέσα που χρησιμοποιεί και τον τρόπο που αντιμετωπίζει μαζί με εθελοντικές ομάδες δύσκολες καταστάσεις όπως  φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, θεομηνίες, τεχνολογικά ατυχήματα και γενικότερα θέματα  που άπτονται της ασφαλούς λειτουργίας  της σχολικής μονάδας. Επιπλέον, οι μαθητές μας παρακολούθησαν την επίδειξη συμμαθητών τους για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας σεισμός σε ώρα λειτουργίας του σχολείου και την χρήση της γραμμής βοήθειας 112 η οποία λειτουργεί έστω και χωρίς σήμα από το κινητό.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Φωλίνα για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά μας να πληροφορηθούν, να ενημερωθούν, να μάθουν και να συνειδητοποιήσουν τι πρέπει να κάνουν  σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.