Σχολική εκδήλωση  του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων για την 28η Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αρχικά έγινε η ανάγνωση του πρακτικού και  η απονομή αριστείων και βραβείων, καθώς και η ανάγνωση μηνυμάτων για το έπος του ΄40.  Ακολούθησε ο ορισμός σημαιοφόρων και παραστατών και  έγινε η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή του σχολείου μας κ. Κόκκαλη Θωμά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  η γιορτή, αφιερωμένη στο «Έπος του ΄40», στο ιστορικό «ΟΧΙ» και στον αγώνα της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Μέσα από αφηγήσεις, βίντεο, ποιήματα  και τραγούδια, οι μαθητές τίμησαν τους ήρωες αγωνιστές του ΄40 και μέσα από την αναδρομή των ιστορικών γεγονότων, θαύμασαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, που μας κάνει υπερήφανους, μας εμπνέει, και  μας  διδάσκει εθνική ενότητα, θάρρος και ομοψυχία.

Δείτε την παράλληλη παρουσίαση της εκδήλωσης εδώ:

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση εδώ:

27 Ιανουαρίου 2023 – Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Tο πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Τρικαλινού σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ “Φιλιά εις τα παιδιά”  παρακολούθησαν οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής.
Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους.
Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Στόχος της εκπαιδευτικής αυτής δραστηριότητας ήταν:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τι συνέβη στη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  • Nα μάθουν για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με τη βοήθεια που προσφέρει η μελέτη των ιστορικών στοιχείων, η χρήση των φωτογραφιών και των μαρτυριών.
  • Να συζητήσουν τη σημασία των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από το γεγονός και τη σύνδεσή του με αντίστοιχα σύγχρονα προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η ρητορική του μίσους και ο αντισημιτισμός.

Πολιτική Προστασία -Ενημέρωση

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο προϊστάμενος του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων κ. Φωλίνας Στέφανος και ενημέρωσε τους μαθητές μας για ενδιαφέροντα και χρήσιμα θέματα. Ο κ. Φωλίνας αναφέρθηκε στο ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, τους τομείς δράσης, τα μέσα που χρησιμοποιεί και τον τρόπο που αντιμετωπίζει μαζί με εθελοντικές ομάδες δύσκολες καταστάσεις όπως  φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, θεομηνίες, τεχνολογικά ατυχήματα και γενικότερα θέματα  που άπτονται της ασφαλούς λειτουργίας  της σχολικής μονάδας. Επιπλέον, οι μαθητές μας παρακολούθησαν την επίδειξη συμμαθητών τους για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας σεισμός σε ώρα λειτουργίας του σχολείου και την χρήση της γραμμής βοήθειας 112 η οποία λειτουργεί έστω και χωρίς σήμα από το κινητό.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Φωλίνα για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά μας να πληροφορηθούν, να ενημερωθούν, να μάθουν και να συνειδητοποιήσουν τι πρέπει να κάνουν  σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εκδήλωση για την 17 Νοέμβρη 1973

Στη σχολική εκδήλωση για τη 17 Νοέμβρη 1973, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας τίμησαν τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που έδωσαν τη ζωή τους για να αποκατασταθεί στη χώρα μας η Ελευθερία και η Δημοκρατία.

Μέσα από αφηγήσεις, βίντεο, ποιήματα Ελλήνων ποιητών και τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου μας, παρουσιάστηκε  το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η σπουδαιότητα  της αντίστασης των φοιτητών και του ελληνικού λαού εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος, για να έχουμε εμείς, οι επόμενες γενιές, μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική. 

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 2022

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας η παράδοση της σημαίας στην σημαιοφόρο και τους παραστάτες καθώς και η απονομή αριστείων και βραβείων στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου μας.

Ακολούθησε η γιορτή μνήμης του ΟΧΙ και του αγώνα της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό. Το έπος του ’40 καταγράφηκε στις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, εμπνέει και διδάσκει εθνική ενότητα και ομοψυχία. Ας είναι η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου 2022 ημέρα μνήμης και εθνικής ανάτασης και συγχρόνως φάρος ελπίδας και υπερηφάνειας για όλα όσα ως λαός πετύχαμε στο παρελθόν αλλά και για όλα όσα μπορούμε και προοριζόμαστε να επιτύχουμε στο μέλλον!

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και σε όλους τους συντελεστές αυτής της γιορτής.

Γιορτή της Σημαίας 27η Οκτωβρίου 2020

Μετά την ανάγνωση και επίδοση των αριστείων και των βραβείων στους μαθητές μας έγινε η παράδοση της σημαίας από το Διευθυντή του σχολείου. Συγχαίρουμε τους μαθητές μας και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο.

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019

Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκαν στο προαύλιο του σχολείου μας αθλητικές εκδηλώσεις, στα πλαίσια του  εορτασμού της   «6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού – Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2019».

Με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση – Αγαπώ την Υγεία μου», κεντρικός στόχος της ημέρας ήταν η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου, μέσω της ενημέρωσης για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, όπως τόνισε και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας κ. Πατσιάνης Ηλίας, στην ομιλία του με θέμα  «Άσκηση και Υγεία».

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων οι μαθητές μας αθλήθηκαν με δραστηριότητες όπως βάδην και τρέξιμο στην αυλή του σχολείου και με  αγώνες βόλεϊ, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου.

Ιδιαίτερη ήταν η χαρά των μαθητών μας, καθώς είχαν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν μαθήματα βόλεϊ από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής και προπονητή πετοσφαίρισης κ. Γούλα Ευθύμιο και να παίξουν με την ομάδα μαθητών του.


Αποχαιρετιστήρια Γιορτή Λήξης του Σχολικού Έτους 2017-18

Την Τρίτη 29 Μαΐου 2018  πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του σχολείου μας η αποχαιρετιστήρια γιορτή για την λήξη της σχολικής χρονιάς και για την αποφοίτηση των μαθητών της Γ΄ τάξης, οι οποίοι αποχαιρετούν πλέον το Γυμνάσιο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Διευθυντή του 3ου Γ/σίου  κ. Κων/νου Γκούτα, ο οποίος αποχαιρέτησε τους μαθητές της Γ΄ τάξης και τους ευχήθηκε «Kαλή πρόοδο και καλή επιτυχία στη συνέχεια των προσπαθειών τους». Τους προέτρεψε να πιστεύουν στον εαυτό τους και  να προσπαθούν με επιμονή  να επιτύχουν τους στόχους τους. Ακολούθησαν οι  αποχαιρετιστήριες ομιλίες που εκφώνησαν η  Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ελπίδα Κουτσογιάννη  και ο Πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, μαθητής της Γ΄ τάξης,  Χάρης Μπαρούτας. Στη συνέχεια οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

 Κατόπιν οι μαθητές μίλησαν για τις εντυπώσεις και  τις αναμνήσεις τους από την τρίχρονη πορεία τους στο Γυμνάσιο με τις καλές και τις άσχημες στιγμές, αλλά και για τις προσδοκίες τους από το σχολείο. Μας συγκίνησαν, καθώς εκμυστηρεύτηκαν τις ελπίδες τους και τα όνειρά τους, τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους από το μέλλον. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παρέδωσε στους μαθητές της Γ΄ τάξης αναμνηστικά δώρα, που θα τους θυμίζουν πάντα τα γυμνασιακά τους χρόνια. 

Η όμορφη γιορτή συνεχίστηκε με τον διαγωνισμό ΚΑΡΑΟΚΕ, όπου οι μαθητές με πολύ κέφι τραγούδησαν, αλλά και χόρεψαν, κλείνοντας έτσι ευχάριστα τη σχολική χρονιά και αποχαιρετώντας οι τελειόφοιτοι μαθητές μας το Γυμνάσιο.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων τους ευχόμαστε «Καλή Πρόοδο και Καλή Τύχη στην μετέπειτα πορεία τους».

 

Ημέρα Μαθηματικών στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

ΑΦΙΣΑ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΗΜΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 οργανώθηκε από τους Μαθηματικούς του σχολείου μας η «Ημέρα Μαθηματικών», με αφορμή την κήρυξη  από το Υπουργείο Παιδείας,  του έτους 2018, ως έτος Μαθηματικών.

Στα πλαίσια αυτής της ημέρας πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις με θέμα την θέση των Μαθηματικών σήμερα αλλά και στην αρχαιότητα και την σχέση των Μαθηματικών με τις υπόλοιπες επιστήμες. Παρουσιάστηκαν οι σημαντικότεροι Μαθηματικοί άντρες και γυναίκες από την αρχαιότητα έως σήμερα και το έργο του καθενός. Έγιναν προβολές βίντεο, διαλέξεις – συζητήσεις, παρουσιάσεις, επίλυση μαθηματικών γρίφων και quiz. 

Το αποκορύφωμα της ημέρας και κατά γενική ομολογία, το πιο διασκεδαστικό, ήταν το «Κυνήγι του Θησαυρού» που οργανώθηκε από τους Μαθηματικούς του σχολείου, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα παιδιά αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, χωρισμένοι σε ομάδες. Οι τρεις ομάδες που νίκησαν – μία για κάθε τάξη – ως ανταμοιβή της προσπάθειάς τους, κέρδισαν από ένα κουτί γλυκά που πρόσφερε το Σχολείο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλες οι ομάδες, είτε νίκησαν είτε όχι, το διασκέδασαν και είδαν ότι τα Μαθηματικά έχουν και την ευχάριστη και «παιχνιδιάρικη» πλευρά τους.

 Τα θετικά μηνύματα αυτής της ημέρας και οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις των παιδιών ήταν η ανταμοιβή των διοργανωτών για όλη την κούραση της προετοιμασίας και το άγχος των προηγούμενων ημερών. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να την επαναλάβουμε σύντομα. 

Οι Μαθηματικοί του 3ου Γυμνασίου

Μπλούνα Καλλιόπη – Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος

Δείτε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=WbVNaLJiMWU

 

Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» στo 3ο Γυμνάσιο

 

Η παιδαγωγική ομάδα του   ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέφτηκε το σχολείο μας τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και παρουσίασε το νέο δυναμικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το «μυστήριο της μικρής αρκούδας», εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. στους μαθητές της Α΄Γυμνασίου.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα το οποίο μέσα από φωτογραφίες 360ο, ήχους άγριων ζώων και φυσικού περιβάλλοντος μεταφέρει νοητά μαθητές και εκπαιδευτικούς στο δάσος του Νυμφαίου, όπου και καλούνται να λύσουν το μυστήριο και να βρουν το αρκουδάκι. Το πρόγραμμα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και στοχεύει να διδάξει στους μαθητές τη σημασία της προστασίας όχι μόνο των άγριων ζώων, αλλά και των βιοτόπων τους αναδεικνύοντας πόσο αλληλένδετη και αλληλοεξαρτώμενη είναι η σχέση τους.
Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο. Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα δάση, τους οικοτόπους και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα και το αγριόγιδο.  Το πρόγραμμα θα αποσταλεί στο σχολείο μας για την αξιοποίησή του από τους εκπαιδευτικούς.