Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά
της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί πλέον ανησυχητικά και η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών/τριών εκδηλώνεται με διάφορες μορφές  όπως λεκτικός εκφοβισμός, εκφοβισμός μέσω διαδικτύου,  πειράγματα, ειρωνική συμπεριφορά, χτυπήματα, σπρωξίματα κλπ. Είναι γι΄ αυτό αναγκαίο όλοι,  εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές/τριες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν με κοινό στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, για ένα σχολείο χωρίς φόβο και άγχος, όπου στις σχέσεις των μαθητών/τριών  να υπάρχει   σεβασμός και αλληλοεκτίμηση.

Γι΄ αυτό τον σκοπό, οργανώθηκαν στο σχολείο μας διάφορες δράσεις, όπως παρακολούθηση σχετικών βίντεο, παρουσιάσεις, προβολή ταινίας, δημιουργία σκίτσων κατά της βίας, σχηματισμός συνθήματος στην αυλή του σχολείου κατά τoυ bullying. Μέσα από τις συζητήσεις που ακολούθησαν, εντοπίστηκαν οι μορφές βίας και οι αιτίες που τις προκαλούν, τονίστηκαν οι αρνητικές συνέπειες στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο των παιδιών και στην εκπαίδευσή τους, επισημάνθηκαν  τρόποι διαχείρισης  του φαινομένου. Οι μαθητές  συνειδητοποίησαν ότι  συμπεριφορές βίας δεν είναι ανεκτές στο σχολικό περιβάλλον, ότι πρέπει να μιλούν αν δέχονται κάποιου είδους βία, αλλά και να μην μένουν απαθείς αν παρατηρήσουν σε κάποιον άλλο  τέτοιο φαινόμενο, έτσι ώστε  να έχουν ένα σχολείο δημοκρατικό, ασφαλές, χωρίς βία, άγχος και  φόβο.

Υπεύθυνοι καθηγητές δράσεων:

Αναγνώστου Χρήστος,   Κούτσικου Ιωάννα, Λύτρας Αθανάσιος,    Μαγαλιού Καλλιόπη, Μαυρομμάτη Ειρήνη,   Μπανάσιου Ευαγγελία,   Μπλούνα Καλλιόπη, Πατσιάνης Ηλίας,   Πατσιαντζή Ευαγγελία.