“Ο Θε-ΤΑΛΩΣ συναντά τα e-trikala”

Μια γιορτή δημιουργίας και ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνδιοργάνωσε η ΔΠΕ & ΔΔΕ Τρικάλων με το Δήμο Τρικκαίων και άλλους φορείς. Στόχος της δράσης ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του νομού Τρικάλων να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το πώς σκέφτονται την έξυπνη πόλη. Η δράση είχε ως πρωταρχικό σκοπό οι μαθητές/τριες να ξεδιπλώσουν διαφορετικές πτυχές της δημιουργικότητάς τους συνδυάζοντας ανθρωπιστικές, θετικές και ψηφιακές επιστήμες σε μια γιορτή της εκπαίδευσης. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου την Παρασκευή 19/4/2024 για τους μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το σχολείο μας συμμετείχε με ένα ψηφιακό παιχνίδι με τίτλο “Η βιώσιμη μετακίνηση στην έξυπνη πόλη” που δημιούργησε ομάδα μαθητών της Β1 τάξης: Αλεξίου Κων/νος, Αποστολίκας Αθανάσιος, Βαβίτσας Χρήστος, Γούσιος δημήτριος και Σακκά Φωτεινή. Το παινίδι δημιουργήθηκε σε προγραμματιστικό περιβάλλον SCRATCH και σε σχετικό βίντεο εξηγεί οι μαθητές εξηγούν την υλοποίηση του έργου. Ολοι οι μαθητές του τμήματος Β1 συμμετείχαν στην παρουσίαση του έργου σε ειδικό περίπτερο στο χώρο της πλατείας το οποίο στήθηκε γι αυτό το σκοπό. Μοίρασαν σχετικά φυλλάδια και έκαναν επίδειξη στους επισκέπτες του περιπτέρου τον σκοπό του παιχνιδιού προσκαλώντας τους να το παίξουν.

Στόχος του παιχνιδιού ήταν να παρουσιάσουν οι μαθητές μας με τον δικό τους τρόπο την αξία της χρήσης οικολογικών μέσων μετακίνησης σε μια σύγχρονη πόλη. Έξυπνα ποδήλατα, πατίνια, λεωφορεία, αυτοκίνητα, ελεγχόμενες διαβάσεις και πάρκινγκ, μέσα μετακίνησης υποβοηθούμενα από τις τεχνολογίες αιχμής της εποχής μας (διαδίκτυο, τεχνητή νοημοσύνη) μπορούν να συμβάλουν σε μια έξυπνη βιώσιμη πόλη με ευαισθησία στην άνετη διαβίωση των πολιτών.

Υπεύθυνη καθηγήτρια για την υλοποίηση του έργου και τη συμμετοχή στη δράση ήταν η κ. Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86).

Τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β1 συνόδευσαν στο χώρο της δράσης οι καθηγήτριες Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86) και Πατσιατζή Ευαγγελία (ΠΕ02.50).