2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/KA2 “Reading Without Borders” (“Διάβασμα χωρίς σύνορα”) διάβασαν το μήνυμα της ημέρας στους συμμαθητές τους  (Σακοράφα Ασημίνα και Κουτασαμελούλη Σοφία), πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Παναγιώτης Παπασπύρου) και τους λόγους που θα πρέπει να είναι φίλοι μας τα βιβλία (Θανάσουλα Άννα και Τσαγκαδοπούλου Θεοδώρα).

Επιπλέον, δόθηκαν τρία  βραβεία  και τρεις  έπαινοι  για τους/τις καλύτερους/ες αναγνώστες/στριες στους μαθητές που συμμετείχαν στη δραστηριότητα “Join the great reading challenge” το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα του σχολικού έτους 18-19. Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν η  παρότρυνση των μαθητών μας για το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων ιδιαίτερα στον ελεύθερο χρόνο τους. Σε αντίστοιχα φυλλάδια που τους δόθηκαν σημείωναν την ημέρα και το χρόνο που διάβασαν  εξωσχολικά βιβλία καθώς και τις σελίδες και τους τίτλους των βιβλίων. Επιπρόσθετα, σημείωσαν στοιχεία για τους χαρακτήρες του βιβλίου, το κεντρικό μήνυμα που ήθελε να περάσει ο συγγραφέας, νοήματα που ξεχώρισαν οι ίδιοι όπως κι ένα διαφορετικό τέλος για την ιστορία.  Τα βραβεία περιελάμβαναν και δώρα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων  αγαπημένων εφηβικών βιβλίων με χρηματοδότηση του προγράμματος. Τα βραβεία παρέλαβαν οι μαθητές:

  • Κουτσαμπελούλη Λεμονιά (Γ2)
  • Σακοράφα Ασημίνα (Β2)
  • Ντόκος Αθανάσιος (Β2)

και τους επαίνους οι μαθήτριες:

  • Τριανταφύλλου Κων/νιά (Β2)
  • Θανάσουλα Άννα (Α4)και
  • Παράσχη Ναταλία (Β2)

Τέλος, δόθηκε  το βραβείο καλύτερου διηγήματος μικρής φόρμας με θέμα  “Μια ιστορία γεννιέται στην πόλη μας”  στον μαθητή Νταμάγκα Θεόδωρο (B2) για το διήγημά του “Το χαμένο γρανάζι”.  Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό  συμμετείχαν μαθητές όλου του σχολείου.

Μήνυμα της Διεθνούς οργάνωσης βιβλίων για τη νεότητα (ΙΒΒΥ) για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 

Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε

“Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης.

Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά. Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε. Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν.

Το σύμπαν ενός βιβλίου είναι ορθάνοιχτο, συνδυάζει μ’ επιτυχία την πραγματικότητα με τη φαντασία. Και καμιά φορά αναρωτιέσαι αν ήταν σ’ ένα βιβλίο ή στη ζωή που πρόσεξες πόσο όμορφα πέφτουναπό τη στέγη ενός σπιτιού  οι σταγόνες του λιωμένου χιονιού ή πόσο ευχάριστος είναι στα μάτια ο τοίχος του γείτονα καλυμμένος με βρύα….. Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε, τα βιβλία μας μαθαίνουν να παρατηρούμε το καθετί, τα βιβλία μας προσκαλούν, ακόμα και μας υποχρεώνουν καμιά φορά να καθίσουμε για λίγο. Συνήθως διαβάζουμε καθιστοί με το βιβλίο στο τραπέζι ή στα γόνατά μας, έτσι δεν είναι; Είμαι βέβαιος ότι τα βιβλία ποτέ δεν βαριούνται όταν βρίσκονται στα γόνατά μας. Κάποιος που απολαμβάνει το διάβασμα –παιδί ή μεγάλος- μας κινεί το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο από κάποιον που δε νοιάζεται για τα βιβλία, κάποιον που κυνηγάει διαρκώς το ρολόι, που δεν έχει ποτέ καιρό να καθίσει, που δεν καταφέρνει  να παρατηρήσει πολλά απ’ όσα υπάρχουν γύρω μας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, η ευχή μου σε όλους μας είναι: Να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία!”

Γιατί να διαβάσω ένα βιβλίο

  • Το βιβλίο είναι ένα εισιτήριο για ένα ιδιαίτερο ταξίδι. Χωρίς το βιβλίο, η «μάνα» γνώση μοιάζει με άδεια αγκαλιά που της λείπει το παιδί της. Το διάβασμα ενός βιβλίου τελικά είναι ένα ταξίδι στη γνώση ή ένας αυτοδιαλογισμός».
  • Το βιβλίο είναι ένας φίλος σιωπηλός, για όλες εκείνες τις ώρες που θέλουμε μια παρηγορητική αγκαλιά μα δεν τη βρίσκουμε. Μας ταξιδεύει σε κόσμους φανταστικούς, διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες). Μας μαθαίνει τη ζωή και πώς να την αντιμετωπίζουμε.
  • Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, είναι αναγκαία η στροφή προς το βιβλίο, για να μην καταλήξουμε παθητικοί δέκτες οθονών, αλλά να παραμείνουμε σκεπτόμενοι άνθρωποι».
  • Το βιβλίο πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνει μέρος της ζωής μας. Όχι απαραίτητα καθημερινό σίγουρα όμως τακτικό, σαν τους φίλους που δεν τους βλέπουμε συχνά αλλά με την πρώτη ευκαιρία τους συναντάμε.
  • Διαβάζω γιατί η καθημερινότητά μου, φαντάζει πολύ περιορισμένη για να ζήσω όλα αυτά που θα ήθελα να ζήσω!
  • Γιατί με ένα βιβλίο ταξιδεύεις σε κόσμους που ποτέ δεν θα μπορέσεις να βρεθείς. Σε άλλες εποχές, στο παρελθόν ή το μέλλον, που τα μάτια σου δεν είδανε ή δεν θα δουν ποτέ. Γιατί με τα μάτια των συγγραφέων θα ζήσεις χίλιες δύο ζωές, που στο μικρό περπάτημα σου σε αυτόν τον κόσμο, δεν προλαβαίνεις να ζήσεις. Μα πάνω και πέρα από όλα αυτά, με τα ταξίδια μέσα στα βιβλία, παλεύεις να γνωρίσεις κάποιον που είναι τόσο κοντά σου, αλλά η κατανόηση του μπορεί να πάρει μια ολόκληρη ζωή: Τον εαυτό σου!
Αποφθέγματα σχετικά με το βιβλίο

 

Δημοσίευση άρθρου στο trikalain

Δημοσίευση του άρθρου στο trikalanews 

Δημοσίευση του άρθρου στο triakalaola.gr