Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Κέρκυρα

Η εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ τάξης Γυμνασίου στην Κέρκυρα, που πραγματοποιήθηκε στις 26, 27 και 28 Μαρτίου, αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν το νησί. Ξεκίνησαν την περιήγησή τους από το “Παλαιό Ενετικό Φρούριο”, ένα ιστορικό οχυρό που προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια, περπάτησαν στην “Πλατεία Λιστόν”, έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους της πόλης με έντονες γαλλικές επιρροές. Επισκέφθηκαν την “Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα”, προστάτη του νησιού, όπου θαύμασαν την επιβλητική αρχιτεκτονική της και ενημερώθηκαν για τη σημασία του Αγίου στην ιστορία της Κέρκυρας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψή τους στο “Μουσείο Ασιατικής Τέχνης”, όπου γνώρισαν σπάνια εκθέματα από την Κίνα και την Ιαπωνία, ανακαλύπτοντας την επιρροή της ασιατικής τέχνης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η ξενάγησή τους στην επιχείρηση “Governor Olive Oil” στον Άγιο Ματθαίο, όπου ενημερώθηκαν για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στην Κέρκυρα. Η εμπειρία της γευσιγνωσίας άφησε αξέχαστες εντυπώσεις στους μαθητές.

Ακολούθησε επίσκεψη στον “Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Κέρκυρας”, όπου ενημερώθηκαν για τη μακρά ναυτική παράδοση του νησιού, τη σημασία της ιστιοπλοΐας ως αθλήματος και τις δραστηριότητες του ομίλου στην προώθηση του ναυταθλητισμού. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το “Μουσείο Σολωμού”, όπου ήρθαν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του εθνικού μας ποιητή. Είδαν προσωπικά αντικείμενά του, χειρόγραφα ποιημάτων και βιβλία από την προσωπική του συλλογή. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για άλλους επτανήσιους δημιουργούς, όπως ο Κάλβος, ο Πολυλάς, ο Θεοτόκης και ο Μάντζαρος.

Στη Βόρεια Κέρκυρα, επισκέφθηκαν την επιχείρηση “Corfu Beer”, όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής της τοπικής μπύρας. Ο περίπατος στην πόλη τους οδήγησε στην “Πλατεία Σαν Τζιάκομο”, όπου βρίσκονται σημαντικά ιστορικά κτίρια, όπως το παλιό δημαρχείο και ο εντυπωσιακός καθολικός καθεδρικός ναός. Οι μαθητές απόλαυσαν τη βόλτα, νιώθοντας τη μαγεία του παρελθόντος. Προς το τέλος των εκπαιδευτικών επισκέψεων σειρά είχε η “Ιερά Μονή της Παναγίας Αντιβουνιώτισσας”. Λειτουργεί ως ιερός ναός και μουσείο σήμερα. Είναι ένας ναός που δεν έχει τρούλο, αλλά ταβάνι ζωγραφισμένο και έχει εικόνες που δείχνουν δυτικότροπη ιταλική αναγεννησιακή τεχνική στην απεικόνιση των Αγίων και της Παναγίας.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με μια σημαντική συνάντηση στο “Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ιστορίας”. Εκεί, οι μαθητές παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με τον ρόλο του ιστορικού, τη χρήση των εργαλείων του και την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Ειδική αναφορά έγινε στην ένωση των Επτανήσων, από τους καθηγητές κύριο Σίμο Μποζίκη και κύριο Χαράλαμπο Κουριεντάκη.

Η εκδρομή αποτέλεσε μια αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Κέρκυρας μέσα από επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία και θεσμούς του νησιού. Αρχηγός της εκδρομής ήταν  ο Λύτρας Αθανάσιος και συνοδοί οι Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος, Αναγνώστου Χρήστος, Κούτσικου Ιωάννα και Μανώλη Ευαγγελία.

Εορτασμός της Έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου

Την Τετάρτη 2/4/2025 πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων Αγωνιστών (1955-1959) για την αποτίναξη του βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού και τον καθορισμό της 1ης Απριλίου ως εθνικής επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικές προβολές, συζήτησαν, ενημερώθηκαν σχετικά με αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Κύπρου και ήρθαν σε επαφή με την κυπριακή ιστορία και τον κυπριακό πολιτισμό. Είχαν την ευκαιρία να  ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την εθνική προσπάθεια και τους αγώνες για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη βρετανική κυριαρχία, για  την ίδρυση και τους αγώνες της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και  την ίδρυση του νέου ανεξάρτητου κράτους, το οποίο ιδρύθηκε το 1960 και ονομάστηκε «Κυπριακή Δημοκρατία», με το δικό του Σύνταγμα και με πρώτο πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.