ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΛΙΑΦΑ

Το πρωινό της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου, όπως είχε προκαθοριστεί, οι συμμαθητές μου και εγώ επισκεφτήκαμε το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα στα πλαίσια του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τα παλιά επαγγέλματα.

Εκεί, μας περίμενε η κυρία Μαρούλα Κλιάφα η οποία μας οδήγησε σε μια μεγάλη αίθουσα όπου θα παρακολουθούσαμε μια προβολή σχετικά με τα επαγγέλματα που ασκούσαν παλιά οι άνθρωποι τα οποία και έχουν εκλείψει τώρα. Η προβολή ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, γεμάτη φωτογραφικό υλικό, σπάνιο στις μέρες μας και δυσεύρετο. Από αυτό μάθαμε για πλήθος επαγγελμάτων που ούτε καν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν και πληροφορηθήκαμε για τις ασχολίες των Τρικαλινών καθώς και για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Έτσι, γνωρίσαμε το επάγγελμα του λούστρου, του αμαξά, του παγοπώλη, του νερουλά, του γαλατά, του γανωματή, του βυρσοδέψη και πολλών άλλων. Επιπλέον, μάθαμε για τη διαδικασία του οργώματος, της σποράς, του θερισμού και του αλωνίσματος καθώς και για τις ετήσιες διεξαγωγές μεγάλων ζωοπανηγύρεων και εμποροπανηγύρεων στο νομό μας. Ακόμη, πληροφορηθήκαμε για τα παλιά μέσα παραγωγής και τις συνθήκες φτώχειας και στέρησης που επικρατούσαν και έτσι συγκρίναμε μέσα από διεξοδική συζήτηση με την κυρία Κλιάφα το τότε με το σήμερα.

Ο χρόνος δυστυχώς πέρασε γρήγορα και έπρεπε να επιστρέψουμε στο σχολείο μας, λήγοντας έτσι την ευχάριστη συζήτησή μας. Κατά την αποχώρησή μας από το κτήριο η κυρία Κλιάφα μας προσέφερε από ένα ποτήρι δροσιστική πορτοκαλάδα, όπως πάντα άλλωστε σε κάθε μας επίσκεψη, καταφέρνοντας έτσι να λιγοστέψει τη θλίψη μας που φεύγαμε. Η επίσκεψη μας αυτή και οι εμπειρίες που αποκομίσαμε, προσωπικώς θα μου μείνουν αξέχαστα. Έμαθα ένα σωρό καινούρια πράγματα που δεν γνώριζα μέχρι πρότινος, κατάφερα να εκτιμήσω καλύτερα την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη μου τον περασμένο αιώνα και τέλος συνέκρινα τον τωρινό τρόπο ζωής με αυτόν που επικρατούσε πριν λίγες δεκαετίες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα μιας και στις μέρες μας όλα θεωρούνται δεδομένα και σίγουρα μας δίνονται πολύ περισσότερες ευκαιρίες για πολυάριθμα πράγματα τα οποία οι πρόγονοί μας δεν είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ή να αποκτήσουν.

Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες επισκέψεις και αναλήψεις πρωτοβουλιών.

Γουναρόπουλος Στέλιος

Μαθητής της τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων