Σχολική Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Αναγνώστηκαν αρχικά μηνύματα σχετικά με τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους και τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης. Στη συνέχεια οι μαθητές και μαθήτριες, μέσα από την αναδρομή των ιστορικών γεγονότων με αφηγήσεις, ποιήματα  και τραγούδια, τίμησαν τους αγωνιστές  του 1821,  που με  θάρρος και  αυτοθυσία αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους  και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους και τόνισαν ότι οι νεότερες γενιές πρέπει να εμπνέονται από το παράδειγμά τους.

Το “Πείραμα του Ερατοσθένη” στο 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024,  την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου μας  το «Πείραμα του Ερατοσθένη»,  ένα ιστορικό πείραμα με το οποίο ο σπουδαίος μαθηματικός, αστρονόμος, γεωγράφος, φιλόσοφος Ερατοσθένης, τον 3ο π.Χ. αιώνα, μέτρησε με αξιοθαύμαστη για την εποχή του ακρίβεια την περιφέρεια της Γης, πραγματοποιώντας ένα από τα πιο όμορφα πειράματα.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από  μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης, με υπεύθυνους καθηγητές τους Φυσικούς του σχολείου, κ. Κόκκαλη Θωμά και κ. Μαυρομμάτη Ειρήνη, την ώρα μεσουράνησης του ήλιου, το μεσημέρι 12:40:17 .

Το «Πείραμα του Ερατοσθένη» είναι μια πανελλήνια σχολική δράση η οποία  διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε) και πραγματοποιείται την ίδια ημέρα (εαρινή ή φθινοπωρινή ισημερία) από εκατοντάδες σχολεία της Ελλάδας και όλης  της Ευρώπης.  Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης»,  ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση σχεδόν διάρκεια. Το πείραμα πραγματοποιείται  την ώρα της μεσουράνησης του ήλιου (που βρίσκεται στο ζενίθ της τροχιάς του), που είναι διαφορετική σε κάθε τόπο.

Οι μαθητές αρχικά χρησιμοποίησαν εφαρμογές ώστε να υπολογίσουν την ακριβή ώρα μεσουράνησης του ήλιου   και την ακριβή απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό.  Κατόπιν, στην αυλή του σχολείου εργάστηκαν σε δύο ομάδες και μέτρησαν το ύψος μιας κατακόρυφης ράβδου  και το μήκος της σκιάς της στο οριζόντιο έδαφος. Στη συνέχεια, με βασικές γνώσεις τριγωνομετρίας και με απλές μαθηματικές πράξεις,  υπολόγισαν την περιφέρεια της γης και την ακτίνα της.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν με προθυμία και ενθουσιασμό και με σύμμαχο τον καιρό, καθώς ο ήλιος έλαμπε κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν εύκολα.  Και η  χαρά όλων ήταν μεγαλύτερη καθώς οι τιμές που υπολόγισαν ήταν πολύ κοντά στις πραγματικές !

Δείτε περισσότερα εδώ:

15ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος “Θανάσης Σταμόπουλος”

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων συγχαίρουν θερμά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον αγώνα των 5χλμ, στα πλαίσια της 15ης διοργάνωσης του Διεθνούς Ημιμαραθωνίου “Θανάσης Σταμόπουλος” που έγινε στην πόλη μας στις 10 Μαρτίου 2024.

Υπεύθυνη καθηγήτρια:Τριμίντζιου Αναστασία – ΠΕ79.01

Παγκόσμια Hμέρα Μαθηματικών – Παγκόσμια Hμέρα του π

Η 14η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί ως «Παγκόσμια  Ημέρα Μαθηματικών» και ως «Παγκόσμια Hμέρα του αριθμού π» (π = 3,14159…). Στα πλαίσια του εορτασμού αυτής της ημέρας,  διοργανώθηκαν διάφορες δράσεις από τους μαθηματικούς του σχολείου μας,  παρουσία του σχολικού συμβούλου μαθηματικών. Οι μαθητές της Β΄ τάξης με ενθουσιασμό και ζωντάνια συμμετείχαν σε  πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αναζήτηση των Μαθηματικών γύρω μας (κυνήγι θησαυρού, πείραμα της βελόνας του Buffon, ζωγραφική …).

Δείτε περισσότερα στην παρουσίαση:

Αθλητική διάκριση μαθητών

Οι μαθητές  του σχολείου μας Πιάζας Θωμάς, Παπαευθυμίου Αλέξανδρος, Μπαμπλέκος Γρηγόριος και Παντέρας Αναστάσιος κατέκτησαν την 1η θέση στην Αθλητική Δράση “3 x 3 Schools”, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου, μεταξύ των Γυμνασίων του Νομού.

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων τους συγχαίρουν θερμά και τους εύχονται πάντα επιτυχίες.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης – Διάκριση μαθητή

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 3ου  Γυμνασίου Τρικάλων συγχαίρουν θερμά τον μαθητή Κωτούλα Απόστολο της Γ΄ τάξης, ο οποίος κατέκτησε την 3η θέση (Χάλκινο Μετάλλιο) στην κατηγορία των 75Kg, μετά την συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης U15 και του εύχονται πάντα επιτυχίες.

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά
της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί πλέον ανησυχητικά και η επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών/τριών εκδηλώνεται με διάφορες μορφές  όπως λεκτικός εκφοβισμός, εκφοβισμός μέσω διαδικτύου,  πειράγματα, ειρωνική συμπεριφορά, χτυπήματα, σπρωξίματα κλπ. Είναι γι΄ αυτό αναγκαίο όλοι,  εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές/τριες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν με κοινό στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, για ένα σχολείο χωρίς φόβο και άγχος, όπου στις σχέσεις των μαθητών/τριών  να υπάρχει   σεβασμός και αλληλοεκτίμηση.

Γι΄ αυτό τον σκοπό, οργανώθηκαν στο σχολείο μας διάφορες δράσεις, όπως παρακολούθηση σχετικών βίντεο, παρουσιάσεις, προβολή ταινίας, δημιουργία σκίτσων κατά της βίας, σχηματισμός συνθήματος στην αυλή του σχολείου κατά τoυ bullying. Μέσα από τις συζητήσεις που ακολούθησαν, εντοπίστηκαν οι μορφές βίας και οι αιτίες που τις προκαλούν, τονίστηκαν οι αρνητικές συνέπειες στον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο των παιδιών και στην εκπαίδευσή τους, επισημάνθηκαν  τρόποι διαχείρισης  του φαινομένου. Οι μαθητές  συνειδητοποίησαν ότι  συμπεριφορές βίας δεν είναι ανεκτές στο σχολικό περιβάλλον, ότι πρέπει να μιλούν αν δέχονται κάποιου είδους βία, αλλά και να μην μένουν απαθείς αν παρατηρήσουν σε κάποιον άλλο  τέτοιο φαινόμενο, έτσι ώστε  να έχουν ένα σχολείο δημοκρατικό, ασφαλές, χωρίς βία, άγχος και  φόβο.

Υπεύθυνοι καθηγητές δράσεων:

Αναγνώστου Χρήστος,   Κούτσικου Ιωάννα, Λύτρας Αθανάσιος,    Μαγαλιού Καλλιόπη, Μαυρομμάτη Ειρήνη,   Μπανάσιου Ευαγγελία,   Μπλούνα Καλλιόπη, Πατσιάνης Ηλίας,   Πατσιαντζή Ευαγγελία.

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής – Επιτυχία μαθητών

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου  Γυμνασίου Τρικάλων συγχαίρουν τις μαθήτριες του σχολείου μας Αικατερίνη  Καραστεργίου της Β΄ τάξης και  Αναστασία Πλακιά της Γ΄ τάξης οι οποίες με την ομάδα ρομποτικής «RobotExperts» στην οποία συμμετέχουν, πήραν μέρος  στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Robotiada, που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2024 στο Μπρνο της Τσεχίας, όπου κατέκτησαν την 1η θέση (χρυσό μετάλλιο), μεταξύ 57  ομάδων από όλο τον κόσμο.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους και πάντα επιτυχίες!

Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης  του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2024. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αγωγής σταδιοδρομίας με τίτλο «Επιχειρηματικότητα», πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Τρικάλων» και περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Οικολογικό Αποτύπωμα της Διατροφής». Οι μαθητές συμμετείχαν σε πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις – δράσεις και παράλληλα περιηγήθηκαν στη όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Επισκέφτηκαν το «Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης», το «Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης», το «Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων», την εταιρία «Τερκενλής Α.Ε.», την «Αμερικανική Γεωργική Σχολή». Επίσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την  μουσικοχορευτική παράσταση «Βίρα τις άγκυρες» στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Τους μαθητές συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί:  Λύτρας Αθανάσιος – ΠΕ02, Αναγνώστου Χρήστος – ΠΕ0350, Κούτσικου Ιωάννα – ΠΕ0250, Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος – ΠΕ03, Γκούμας Δημήτριος – ΠΕ07 και Πατσιαντζή Ευαγγελία – ΠΕ0250.