P17: “BREAD house”

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Fit 4 Life” προσκαλέσαμε στο σχολείο μας την κα Θεοδώρα Μπλούνα για να δείξει στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετέχουν στο έργο, τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί. Τα παιδιά μοιράστηκαν το ζυμάρι που δημιούργησε η κα Θεοδώρα, το ζύμωσαν, το έφτιαξαν φραντζολάκι, το έβαλαν σε μικρές φόρμες , το σκέπασαν για να είναι ζεστό και και το πήραν στο σπίτι τους. Εκεί, αφού το άφησαν να φουσκώσει το έψησαν και όπως ομολόγησαν οι ίδιοι ήταν το πιο γλυκό ψωμί που γεύτηκαν ποτέ!

Η δραστηριότητα είχε πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά, αφού όχι μόνο διασκέδασαν και αισθάνθηκαν δημιουργικοί αλλά επιπλέον έμαθαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτιάξουν δικό τους ψωμί, ένα από τα πιο βασικά είδη τροφίμων με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Ευχαριστούμε πολύ τον κο Τσαγκαδόπουλο για το βίντεο που δημιούργησε , καθώς και τις εκπαιδευτικούς της παιδαγωγικής ομάδας κ. Μπλούνα, κ. Μπανάσιου και κ. Παπαευθυμίου για τη βοήθεια και τη συμμετοχή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Θεοδώρα Μπλούνα που με προθυμία αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να έρθει στο σχολείο και να ζυμώσει για μας, καθώς και στην μαθήτρια Σελέκου Ελένη για τη σκάφη που μας έφερε.

Η υπεύθυνη υλοποίησης του έργου

Μαγαλιού Καλλιόπη (ΠΕ86)

Πρώτες βοήθειες

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας  η κα Γιοβανοπούλου Ελένη, Εκπαιδεύτρια-Νοσηλεύτρια Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος Τρικάλων και παρουσίασε στο εργαστήριο Πληροφορικής το θέμα: “Πρώτες Βοήθειες” .

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α2 τμήματος είχαν την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να δώσουν σωστά τις Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης. Με βιωματικό τρόπο είδαν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τις Πρώτες Βοήθειες και πώς μπορούν να αντιδράσουν σε αναπάντεχα γεγονότα, όπως πνιγμός στην κατάποση, λιποθυμία, αιμορραγίες και τραύματα, εγκαύματα, επείγοντα περιστατικά.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχοντας ενεργά με σημαντικές ερωτήσεις αλλά και με εύστοχες απαντήσεις. Ο σκοπός αυτής της δράσης να μάθουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό, μέχρι να έρθουν οι  αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γιοβανοπούλου για τις αξιόλογες πληροφορίες που παρείχε στα παιδιά.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ86

Υποδιευθύντρια

Εκδήλωση για την 17 Νοέμβρη 1973

Στη σχολική εκδήλωση για τη 17 Νοέμβρη 1973, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας τίμησαν τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που έδωσαν τη ζωή τους για να αποκατασταθεί στη χώρα μας η Ελευθερία και η Δημοκρατία.

Μέσα από αφηγήσεις, βίντεο, ποιήματα Ελλήνων ποιητών και τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου μας, παρουσιάστηκε  το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η σπουδαιότητα  της αντίστασης των φοιτητών και του ελληνικού λαού εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος, για να έχουμε εμείς, οι επόμενες γενιές, μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική. 

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

Ατομική Υγιεινή

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας μετά από πρόσκληση, η κυρία Γιοβανοπούλου Ελένη, Εκπαιδεύτρια-Νοσηλεύτρια Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Τρικάλων και παρουσίασε στο εργαστήριο Πληροφορικής το θέμα: “Υγιεινή του σώματος” .

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της διάφορα θέματα σε σχέση με την υγιεινή του προσώπου, των χεριών, των ποδιών και γενικότερα όλου του σώματος. Επιπλέον, έγινε επίδειξη του τρόπου που πρέπει να ακολουθείται για το βούρτσισμα των δοντιών τους και επισημάνθηκε η σημαντικότητα του σωστού βραδινού ύπνου δεδομένου ότι, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι οι μαθητές μας, δεν κοιμούνται πολλές ώρες. Ο καλός αερισμός και η τακτοποίηση του δωματίου τους καθώς και η υγιεινή διατροφή όπως τόνισε η εκπαιδεύτρια, συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλή ποιότητα της ζωής τους. Οι καλές αυτές συνήθειες αν υιοθετηθούν από αυτή την ηλικία είναι σίγουρο ότι θα τους συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Τέλος, απάντησαν σε ερωτήσεις ενός κουΐζ για όλα τα παραπάνω θέματα. Ο ενθουσιασμός και η συμμετοχικότητα των μαθητών μας φανέρωσε πως βίωσαν ευχάριστα και εποικοδομητικά αυτή την επίσκεψη.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γιοβανοπούλου για την ενδελεχή παρουσίαση του θέματος.

Μαγαλιού Καλλιόπη ΠΕ 86

Υποδιευθύντρια

“Fit 4 Life”: 3η διακρατική συνάντηση στο Σπλιτ της Κροατίας

Δείτε εδώ το βίντεο που δημιούργησε ο μαθητής Λεβέντης Γιώργος (Β1)
Δείτε το βίντεο που δημιούργησε ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Μήτσιος Μάριος.

Δείτε την παρουσίαση που δημιούργησε ο μαθητής της Β΄ τάξης Μάξιμος Κοκκώνης

Δημοσίευση του άρθρου στα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα

https://trikalaenimerosi.gr/blog/%CF%84%CE%BF-3%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-erasmus-fit-4-life

https://trikalaculture.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%84%ce%bf-3%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5/

https://trikalain.gr/to-3o-gymnasio-trikalon-stin-kroatia-me-to-programma-erasmus-fit-4-life/

https://www.trikalaidees.gr/%cf%84%ce%bf-3%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%ce%bc/

Δημοσίευση του άρθρου στην τοπική εφημερίδα των Τρικάλων “ΕΡΕΥΝΑ”